23 lutego – OGÓLNOPOLSKI DZIEŃ DEPRESJI

Jakie są najważniejsze dane dotyczące depresji? Co mówić, a czego absolutnie nie mówić osobie z symptomami depresji? Po czym poznać, że ktoś może być chory? Na te i inne pytania Fundacja DOBRZE, ŻE JESTEŚ przygotowała odpowiedzi w formie przyjaznych w odbiorze infografik. Zapoznaj się z nimi… możesz też je pobrać i udostępnić!





Warto też pamiętać, że jest dużo produktów, które mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Szkolny Klub „ Zdrowo Zakręceni” przygotował dla Was listę produktów, które warto włączyć do codziennego menu. Okazuje się, że odpowiednio dobrane pokarmy działają pozytywnie nie tylko na nasze ciało, ale też na psychikę poprzez poprawę nastroju. Działają jak naturalne antydepresanty. Zresztą zobaczcie sami i wypróbujcie 😊
1.Ananas – jest nie tylko słodki i smaczny, ale również bardzo zdrowy. Wspomaga odchudzanie ( dzięki bromelinie) i jest pomocny w przypadku bólów głowy.
2.Banany – są słodkie i szybko poprawiają humor, wzmacniają również koncentrację. Zawierają też dużo potasu i magnezu, a wiec są dobre dla prawidłowego funkcjonowania serca.
3.Buraki ćwikłowe – to modne i zdrowe warzywo. Działają antydepresyjnie, dzięki magnezowi i witaminom z grupy B. Wspomagają walkę z anemią.
4.Jajka – spożywanie jaj gwarantuje niezakłócone wytwarzanie w organizmie hormonu szczęścia ze względu na obecność witaminy B6 oraz B12. Oprócz tego są skarbnicą żelaza, magnezu oraz lecytyny, która poprawia naszą pamięć i koncentrację.
5.Kakao i czekolada – zawierają magnez, który pomaga radzić sobie ze stresem i wspiera działanie układu nerwowego. Czekolada w tabliczce lub w płynie ma niezwykłą moc uspokajania i poprawiania nastroju. Dodatkowo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
6.Płatki owsiane – zawierają tryptofan, który w ciągu dnia przekształca serotoninę, a wieczorem w melatoninę, hormon snu. Dodatkowo mają dużo betaglukanów regulujących pracę naszych jelit, które również decydują o naszym nastroju.
7.Ryby, a zwłaszcza łosoś lub dorsz – są bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3. Dodatkowo wspomagają pracę mózgu i chronią przed stresem.
8.Orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie i siemię lniane– regulują pracę mózgu, wyciszają układ nerwowy i poprawiają koncentrację dzięki lecytynie i kwasom omega – 3. oraz obecności magnezu, selenu i witamin z grupy B. Siemię reguluje pracę układu pokarmowego.
To tylko kilka propozycji… pamiętaj, że podstawą dobrego zdrowia jest zbilansowana dieta.
Anna Ulan – koordynator szkolnego klubu „ Zdrowo Zakręceni”.