Aktualności

BUDOWA ODPORNOŚCI

Jakie czynniki wpływają na nasz układ odpornościowy?

Z każdym rokiem nasz układ odpornościowy zmaga się z niekorzystnymi czynnikami.

 Jedne sprawiają, że stajemy się silniejsi, inne osłabiają naszą odporność. Niekorzystne czynniki wpływające na nasz układ immunologiczny to m.in.

-stres, częste infekcje, narażenie na środki chemiczne i zanieczyszczone powietrze, złe odżywianie, nieodpowiedni styl życia.

Odporność u dzieci i młodzieży

 W pełni sprawny układ odpornościowy wykształca się blisko końca 20 roku życia, dlatego dzieci mogą chorować nawet 10 razu w ciągu roku, więc ważne jest zadanie o odporność dziecka poprzez naturalne jego wzmacnianie. W okresie intensywnego wzrostu i rozwoju należy pamiętać o:

– szczepieniach, diecie bogatej w witaminy ( D, C, A, E)  minerały ( cynk, żelazo, magnez) i  kwasy DHA, odpowiedniej ilości snu, aktywności fizycznej i ubiorze dostosowanym do pogody. Produkty, których nie może zabraknąć to:

  • Czosnek i cebula, które zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Jedna z takich substancji – obecna w czosnku to Allicyna. Dlatego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o cebulę i czosnek w diecie. Warto też pamiętać o kurkumie i czarnym pieprzu.
  •  Czarny bez,  picie soku z czarnego bzu wzmacnia odporność – owoce czarnego bzu charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością witamin, w tym kwasu askorbinowego, czyli wit. C, która pomaga zwalczyć infekcje i wzmacnia odporność.
  • Naukowcy udowodnili też, że nawet niewielki spadek wagi może korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy osób otyłych. Niezdrowa dieta i nadwaga zaburzają harmonijną współpracę wielu komórek, których zadaniem jest ochrona organizmu przed wirusami i bakteriami.
  • Ciekawym pomysłem jest też  herbata z  cytryną, miodem i imbirem  – doskonale poprawia układ odpornościowy,  zmniejsza wydzielanie śluzu i zapobiega przeziębieniom.

Czy wiesz, że … minuta złości osłabia układ odpornościowy na 5 godzin. A 1 minuta śmiechu wzmacnia układ odpornościowy na 24h

KILKA FAKTÓW NA DZIŚ:

W organiźmie powstają komórki pamięci immunologicznej, które przechowują informacje o wirusach z którymi mieliśmy kontakt.

Natura zabezpieczyła nas przed chorobami, stwarzając silne bariery ochronne. Są nimi np. skóra i błony śluzowe, które mając kwaśny odczyn utrudniają życie chorobotwórczym zarazkom. Kolejną barierą są też limfocyty i przeciwciała, które po rozpoznaniu wroga przekształcają się tak, aby zneutralizować wrogie komórki.

 A JAK DZIAŁA SZCZEPIONKA?

Szczepionki zawierają antygeny, czyli substancje pobudzające układ odpornościowy do wytworzenia skutecznej ochrony przeciw wirusom i bakteriom odpowiedzialnym za poszczególne choroby. Po podaniu szczepionki organizm reaguje tak, jakby został zakażony drobnoustrojem chorobotwórczym, ale nie dochodzi do wystąpienia objawów choroby. To swojego rodzaju „trening odporności”.

Szczepienie umożliwia kontakt z antygenami, a układ odpornościowy rozpoznaje składniki szczepionki jako infekcję i… zaczyna wtedy wytwarzać przeciwciała i komórki odpornościowe.

To zdarzenie pozostaje w pamięci immunologicznej organizmu i jest zabezpieczeniem przed groźną infekcją!!!

Bądźmy zdrowi i szczęśliwi. Zdrowo zakręcone: Agatka,  Jadzia, Kamila, Łucja, Nikola, Sandra i Wiktoria z klasy 3 B z Anną Ulan.