Aktualności

CZEKOLADOWE WARSZTATY

   21 lutego br. uczniowie klasy 4bs gr. 3 pod opieką pani Agnieszki Wójcik uczestniczyli w warsztatach, które odbyły się w Pijalni Czekolady M. Pelczar Chocolatier w Rzeszowie.      

Zajęcia składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Została  omówiona historia czekolady, plantacje kakao i miejsca upraw drzew kakaowych, proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki oraz przedstawiona prezentacja maszyn i urządzeń do produkcji czekolady.

W części praktycznej uczniowie wraz z opiekunem uczyli się wylewania lizaków czekoladowych oraz formowania, komponowania i zdobienia własnych tabliczek czekoladowych. Wspólnie wykonywaliśmy z czekolady figurkę Misia. Degustacje różnych rodzajów czekolad w trakcie trwania warsztatów nie miały końca.

Na koniec odbył się konkurs na temat poznanych wiadomości, a zwycięzcy zdobyli nagrody. Każdy uczestnik otrzymał dyplom za udział w Warsztatach Czekoladowych.

            Miejsce bardzo przyjemne i klimatyczne. Wszystkim serdecznie polecamy! Naprawdę warto!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszych warsztatów.

Dostępność strony