Diagnosta laboratoryjny w dietetyce
W dniu 07. 02. 2022r. w ramach patronatu Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, klasy 2a i 3as technika analityka Zespołu Szkół nr 3, brały udział w lekcji pod tytułem: „Diagnosta laboratoryjny w dietetyce”. Podczas zajęć, uczniowie mieli możliwość poznać zasady przygotowania się do badania i metody pobierania próbek. Ponadto zapoznali się z rodzajem badań laboratoryjnych wykonywanych podczas diagnozowania chorób związanych z odżywianiem.
Nasi „szkolni analitycy” przekonali się, że badania laboratoryjne są niezbędne w celu określenia zdrowia pacjenta, oraz dalszego postepowania medycznego , a także nauczyli się interpretować wyniki badań: cholesterolu TG, LDL , HDL, profilu lipidowego, glukozy, triglicerydów.
Uczestnicy lekcji uświadomili sobie, jak ważny i potrzebny jest zawód technika analityka w medycynie, biotechnologii, żywieniu i innych gałęziach przemysłu. Bo przecież w dzisiejszym świecie wszystko jest zbadane i zinterpretowane przez analityków.
Lekcja była bardzo ciekawa, uczniowie już z niecierpliwością czekają na następne tego typu wydarzenie.
mgr inż. Monika Kluz-Kula

Konkurs Wiedzy Ogólnej
