EKOGALA i XVI Europejski Konkurs Kulinarny ,,Kierunek wieprzowina,,
Podczas Ekogali w dniach 15-17 grudnia 2022r – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbywały się zmagania uczniów szkół z całej Polski i zza granicy w XVI Europejskim Konkursie Kulinarnym w temacie przewodnim ,,Kierunek wieprzowina,,. Młodzi adepci sztuki kulinarnej do swoich konkursowych dań wykorzystali produkty marki CHEF.
Drużyna z ZS3 w składzie : Martyna Kiełb i Gabriela Pokrywa klasa 3b dzielnie walczyła w konkursie zdobywając wyróżnienie, duże doświadczenie zawodowe oraz cenne rady profesjonalistów.
Opiekę i pomoc w przygotowaniu do konkursu sprawowały:
Magdalena Kopel oraz Renata Mazur Bukała.
Uczennice na dania konkursowe przygotowały:
Danie główne
Polędwiczki wieprzowe przygotowane metodą sous-vide w ziołowej posypce z sosem demi-glace z dodatkiem czarnej porzeczki i sosu bbq, puree z dyni i marchewki, kotlecik z kaszy, karmelizowane warzywa z prawdziwkiem na maśle w otoczce zielonej oliwy .
Deser
Fondant czekoladowy z musem z mango oraz chili cayenne, anyżową śmietanką w towarzystwie owoców tropikalnych.
EKOGALA – międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006r. Prowadzone w województwie podkarpackim od szeregu lat działania ukierunkowane na rozwój rolnictwa ekologicznego sprawiły, że podkarpackie Targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce i Europie Wschodniej.
W trakcie EKOGALI zapoznać się można było z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, a od kilku lat także z ofertą produktów tradycyjnych wpisanych listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych, a także podmiotami zajmującymi się ziołolecznictwem, propagowaniem wiedzy na temat ziół i ich wpływu na zdrowie człowieka.