Aktualności

I PODKARPACKI FESTIWAL DZIKIEJ KUCHNI

W dniu 26 września 2021 r. na rzeszowskim Rynku po raz pierwszy odbył się Rzeszowski Festiwal Dzikiej Kuchni. Organizatorem festiwalu było Podkarpackie Stowarzyszenie Gastronomów, a imprezie towarzyszył „Światowy Dzień Serca” pod patronatem Centrum Medycznego Medyk w Rzeszowie.

Wśród wielu kulinarnych atrakcji można było m.in. uczestniczyć w gotowaniu dzikiego gulaszu w kotle o pojemności 6300l, degustować przygotowaną potrawę ze świeżo wypieczonym chlebem z piekarni Pana R. Raka- naszego absolwenta oraz poznać tajniki sporządzania piernikowych serc, podczas warsztatów prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa z Cukierni Orłowski i Rak z ulicy Miodowej w Rzeszowie.

Nasi uczniowie z klasy Ig, IIg i IIIgs – przyszli cukiernicy i kucharze – bacznie przyglądali się pokazom mistrzów. Pod opieką nauczycieli zawodu- p. R. Mazur Bukały i M. Świder, aktywnie włączyli się w porcjowanie i wydawanie przygotowanych pyszności, licznie zgromadzonym gościom imprezy.

Ponadto wszyscy obecni na Rynku w Rzeszowie, mogli poddać się badaniom poziomu glukozy, ciśnienia krwi i wielu innym oraz zapoznać się z zasadami opracowywania jadłospisów, w taki sposób aby żywienie wspierało pracę serca i zapobiegało chorobom układu krążenia.

Organizatorom gratulujemy udanej imprezy – do zobaczenia za rok!