LdV 2007-2008

Udział  szkoły  w programie  LEONARDO  DA VINCI

 

„Droga do kariery zawodowej technika technologii żywności”

Projekt powstał w 2006 roku.
Kierownik projektu – Aleksandra Wanic
Autorki – Edyta Kraska, Małgorzata Pabjańska.

Zakłady, w których realizowany były praktyki:
• Serrano – cukiernia
• Panaderia Dugo – cukiernia, piekarnia
• Grand Paladar – cattering
• Roldan – cukiernia, piekarnia.

Pierwsza grupa odbywała praktykę w terminie od 10 lutego do 10 marca 2007 roku. Byli to następujący uczniowie:
• Szurlej Sylwia
• Żurek Edyta
• Szalacha Aneta
• Sowa Anna
• Stanowska Katarzyna
• Sasiela Rafał
• Ruszel Jadwiga
• Puterla Joanna
• Pluta Paweł
• Pociask Arkadiusz
• Pępek Mariusz
• Orgielewska Sandra
• Dudek Edyta
• Bielecki Karol
• Bem Katarzyna.

Opiekun mgr Teresa Bugajska

Staż drugiej grupy trwał od 27 października do 24 listopada 2007 roku. Do Hiszpanii wyjechali następujący beneficjenci:
• Szopa Kamil
• Pustelak Justyna
• Sosiński Norbert
• Jabłoński Kamil
• Grad Piotr
• Świeboda Anna
• Leś Beata
• Piekarz Bernadeta
• Gajewska Katarzyna
• Ożóg Paulina
• Kawa Marta
• Kusz Natalia
• Pustelak Patrycja
• Woś Jolanta
• Łazarz Małgorzata

Opiekun mgr Teresa Bugajska

W trakcie stażu uczestnicy poznali:
• nowe rozwiązania technologiczne i techniczne w produkcji spożywczej
• procesy produkcji i metody badań
• system zarządzania jakością ISO – 9000
• system kształcenia i szkolenia zawodowego w hiszpańskich szkołach kulturę,
• tradycje i obyczaje regionu Andaluzji.

„Czysta Cordoba – zarządzanie w ochronie środowiska”

Projekt powstał w 2007 roku.
Kierownik projektu – Aleksandra Wanic
Autorki – Magdalena Szul, Beata Skomra.
Pierwsza grupa odbywała praktykę w terminie od 10 maja do 24 maja 2008 roku. Byli to następujący uczniowie:
• Gaweł Adrianna
• Szyszka Elżbieta
• Korbecki Mariusz
• Zając Jakub
• Tomaka Klaudia
• Bieniek Monika
• Klimczak Adam
• Rusinek Magdalena
• Rzeszutek Kinga
• Popek Michał

Opiekun mgr Karolina Lipiec

Staż drugiej grupy trwał od 11 października do 25 października 2008 roku. Do Hiszpanii wyjechali następujący beneficjenci:
• Bysiewicz Sylwia
• Micał Bartosz
• Ślęzak Karolina
• Sosnowska Lidia
• Brudz Agnieszka
• Pociask Mateusz
• Marszałek Konrad
• Grad Aneta
• Chmiel Bożena
• Chłanda Łukasz

Opiekun mgr Karolina Lipiec

W trakcie stażu uczestnicy poznali:
• nowoczesne technologie oczyszczania ścieków
• metody uzdatniania wody dla celów bytowych i przemysłowych
• stosowane sposoby utylizacji i zagospodarowania odpadów (recykling)
• poznali metody ochrony powietrza atmosferycznego i gleby

„Smaki kuchni śródziemnomorskiej – staże rzeszowskich kucharzy i kelnerów”

Projekt powstał w 2007 roku.
Kierownik projektu – Aleksandra Wanic
Autorki – Edyta Kraska, Małgorzata Pabjańska.

Zakłady, w których realizowany były praktyki:
• Serrano – cukiernia
• Casa Pele – restauracja
• Hotel Conquistador

Pierwsza grupa odbywała praktykę w terminie od 24 lutego do 19 marca 2008 roku. Byli to następujący uczniowie:
• Kudyba Izabela
• Mackiewicz Dorota
• Gniewek Łukasz
• Sowa Konrad
• Chrzanowska Monika
• Chrzanowska Maria
• Kantor Jowita
• Pączka Arkadiusz
• Grela Piotr
• Łuszcz Grzegorz

Opiekun mgr Teresa Bugajska

Staż drugiej grupy trwał od 26 października do 21 listopada 2008 roku. Do Hiszpanii wyjechali następujący beneficjenci:
• Majchrowska Edyta
• Nyzio Wojciech
• Majka Małgorzata
• Czaja Beata
• Woźna Renata
• Murias Dorota
• Lampart Dominik
• Kilian Karolina
• Potoczna Agnieszka
• Stawarz Jakub

Opiekun mgr Teresa Bugajska

W trakcie stażu uczestnicy poznali:
• bazę surowcową i wymagania jakościowe
• wyposażenie techniczne zakładów
• systemy zarządzania jakością w placówkach gastronomicznych
• różne formami obsługi konsumenta
• przyrządzali tradycyjne potrawy kuchni śródziemnomorskiej
• pracą kelnerów w innym kraju
• zasady marketingu stosowane w gastronomii oraz rozliczenia finansowe
• tradycje, obyczaje i kulturę hiszpańską.

Materiał opracowały nauczycielki: Edyta Kraska i Małgorzata Pabjańska

Dostępność strony