LdV II-III 2011
Udział szkoły w programie LEONARDO DA VINCI
BUŁGARIA 2011
W dniach 26.02.2011 – 26.03.2011, druga piętnastoosobowa grupa uczniów Zespołu Szkół Spożywczych realizowała projekt Leonardo da Vinci „Poznajemy Bałkany”.
Staż odbywał się w Kempinskim Hotelu Zografskim w stolicy Bułgarii – Sofii.
Lista uczestników stażu:
KUCHARZ | KELNER | HOTELARZ | ||
1. Dziura Ewelina | 1.Gniewek Adrian | 1. Zięba Aneta | ||
2. Tyczewski Konrad | 2. Kuraś Izabela | 2. Kulon Marta | ||
3. Zawadzka Danuta | 3. Kuźniar Magdalena | 3. Raczak Ewelina | ||
4. Storożyński Kamil | 4. Wójcik Elżbieta | 4. Gaweł Mariola | ||
5. Szarek Mateusz | 5. Stochliński Robert | 5. Kidacka Angelika |
Opiekun grupy: Marta Brud
Uczestnictwo w programie było w opinii wszystkich uczniów jedną z najlepszych rzeczy, które przytrafiły się im w życiu. Przede wszystkim młodzież miała możliwość zdobycia nowych umiejętności, wiedzy i kwalifikacji pod okiem profesjonalnej kadry Kempińskiego Hotelu Zografskiego. Na początku stażu był stres, ale z każdym dniem było lepiej, uczniowie radzili sobie wyjątkowo dobrze z powierzonymi im zadaniami. Ich praca i podejście do niej zostało bardzo wysoko ocenione przez personel hotelu. Nasza grupa została uznana za najlepszą z wszystkich polskich grup odbywających praktykę zawodową w Kempińskim Hotelu Zografskim. To wyróżnienie sprawiło wśród młodzieży zwiększenie motywacji do dalszego kształcenia. Niewątpliwą zaletą tego stażu była też możliwość podszkolenia znajomości języka bułgarskiego i angielskiego, zwłaszcza specjalistycznego. Uczniowie porównują swój pobyt w Bułgarii do wielkiej przygody. Oprócz wielu ciekawych ludzi poznali historię kraju i panujące w nim obyczaje (Baba Marta, dzień św. Teodora).
W wolnym czasie zwiedzili Sofię, Płowdiw i Kopriwszticę – malowniczą miejscowość w dolinie Bałkanów. Bardzo im się podobała wyprawa do zoo i kolejką gondolową na górę Witosza. Uczestnicy tego programu mają nadzieję, że zdobycie certyfikatów potwierdzających nowe umiejętności to świetna inwestycja w przyszłość, która zaowocuje w przyszłości znalezieniem dobrej pracy w Polsce i za granicą.
Opracowała: Marta Brud