LdV X 2014
W dniach 29.09.2014 -25.10.2014 w Montijo (Portugalia) był realizowany projekt Leonardo da Vinci „ Gastronomia bez granic” autorstwa mgr inż. Edyty Kraski i mgr inż. Małgorzaty Pabjańskiej.
Czternastu uczniów z klas drugich i trzecich Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie odbywało praktykę zagraniczną w siedmiu restauracjach na stanowiskach kucharz i kelner :
- Mare Cheia – Barbara Bednarz , Sylwia Cisek
- Porque não ? – Sabina Oszust, Katarzyna Nowak
- Montiprato – Karolina Ożóg , Karolina Gruba
- Farpas – Tomasz Bąk , Hubert Buczek
- Tasco’ela – Joanna Drozd, Barbara Lubas
- Moinho da Praia – Bernadeta Dworak, Izabela Kubas
- Al Foz – Aleksandra Wnuk, Joanna Zielińska
Opiekunem grupy była mgr Marta Brud.
Pod okiem doświadczonych restauratorów uczniowie zdobyli wiedzę i umiejętności określone w programie stażu. Poznali kuchnię portugalską, nowe techniki gastronomiczne i metody obsługi klienta. Zdobyte doświadczenie zawodowe na pewno zwiększy ich szanse na rynku pracy. Wzbogacili również swój słownik zawodowy o nowe wyrazy i zwroty w języku portugalskim. Potwierdzeniem zdobytej wiedzy i umiejętności uczniów są certyfikaty wręczone na zakończenie stażu.
W wolnym czasie młodzież uczestniczyła w wielu wycieczkach, poznając historię i kulturę Portugalii. Uczniowie zwiedzili Lizbonę, sanktuarium maryjne w Fatimie, piękne zamki w Sintrze i Mafrze. Byli w Cabo da Roca- najdalej wysuniętym na zachód punkcie Europy, podziwiali wzburzone wody Oceanu Atlantyckiego w Boca de Inferno oraz mieli okazję zobaczyć portugalską corridę.
Pobyt w Portugalii pozostawił niezapomniane wrażenia. W naszej pamięci pozostaną na zawsze gościnność i serdeczność, jakimi nas otoczyli pracownicy z organizacji przyjmującej Associacao para a Formacao Professional e Desenvolvimento do Montijo.
Marta Brud