Aktualności

Międzyszkolny Zdalny Konkurs Cukierniczy „TORT DLA MAMY”

,

,,Jest jedna miłość, która nie liczy na wzajemność, nie szczędzi ofiar, płacze, a przebacza, odepchnięta wraca – to miłość macierzyńska“.

(J. I Kraszewski)

26 maja obchodzimy Dzień Matki. W nawiązaniu do tego święta Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych, Renatą Mazur-Bukałą, Magdaleną Kopel oraz Martą Świder, zaprosił uczniów naszej szkoły oraz innych szkół branżowych do udziału w konkursie cukierniczym ,,Tort dla mamy”. Partnerem konkursu był Zespół Szkół im. Św. Stanisława Kostki w Kamieniu Nowym, nad jego organizacją czuwała również pani Barbara Bassara-Poprawa, mistrz cukiernictwa oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych w Kamieniu.

Celem konkursu było inspirowanie uczniów do tworzenia nowych wyrobów cukierniczych, kształtowanie kreatywności, poszerzanie własnych umiejętności technologicznych i informatycznych, rozwijanie inicjatywy i kształcenie wyobraźni twórczej uczniów oraz prezentacja własnych dokonań twórczych. Uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem – wykonaniem tortu o dowolnym kształcie i dowolnej wielkości, udekorowaniem oraz wykonaniem dokumentacji do zadania w programie Power Point.

Komisja w składzie: mgr inż. Paweł Hanus z Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Tomasz Podkul – mistrz cukierniczy – cukiernia „Maestro”, Kazimierz Rak – mistrz cukiernictwa z Cukierni ,”Orłowski & Rak” w Rzeszowie, miała niezmiernie trudne zadanie, by wyłonić z nadesłanych prac tę najlepszą. Zdaniem jurorów, torty wszystkich uczestników wyróżniały się kreatywnością i znajomością tematu konkursu. Wyroby zachwycały doborem składników i pomysłowością technik dekoratorskich.

Podsumowaniem prac cukierniczych były prezentacje multimedialne, w których uczestnicy opisali w sposób ciekawy i rzeczowy wykonane przez siebie prace. Inwencją wykazali się nie tylko uczniowie starszych klas, ale również pierwszoklasiści.

WYNIKI KONKURSU

Wyróżnienia specjalne za kreatywność i prace na wysokim poziomie:

Maria Passowicz – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Karolina Boroń – Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie
Sebastian Nowak – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Norbert Zięba – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Agnieszka Soboń – Szkoła Branżowa I stopnia w Kamieniu.

Wyróżnienia za wykonanie rzeczowej, pomysłowej oraz bogatej dokumentacji fotograficznej w prezentacji multimedialnej:

Aneta Krzak – Szkoła Branżowa I stopnia w Kamieniu
Amelia Borenet – Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie

Wyróżnienia za pomysłowość i estetykę wykonania:

Julia Dziedzic – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Maryla Szynal – Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku
Patrycja Łach – Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku

Wyróżnienia za zaangażowanie w wykonanie pracy:

Nina Krygowska – Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Oliwia Kostyra – Szkoła Branżowa I stopnia w Kamieniu
Mariola Słomiany –– Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku
Anna Żak – Szkoła Branżowa I stopnia w Kamieniu
Julia Gancarz – Szkoła Branżowa I stopnia w Pilznie

Serdeczne podziękowania organizatorzy kierują do fundatorów nagród:

Ryszard Bugiel – Wójt Gminy Kamień,
Cech Rzemiosł Różnych w Rzeszowie,
Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorców w Leżajsku,
Firma U.H.P.G. WIKO Rzeszów,
Firma Upfield Polska Sp. z o.o.,Barbara Bassara-Poprawa – Cukiernia Bassara w Dębicy,
Cukiernia “Orłowski & Rak” w Rzeszowie.

Wręczenie nagród i dyplomów oraz pokaz specjalnego szkolenia cukierniczego prowadzonego przez mistrza cukiernictwa, Pana Kazimierza Raka, odbędzie się podczas pikniku, na który zaprosił do Kamienia Wójt Gminy Ryszard Bugiel. Planowany termin spotkania – 16 CZERWCA, godz. 11.00.