NASZ GŁOS W DEBACIE NA TEMAT KIERUNKÓW ROZWOJU BRANŻY SPOŻYWCZEJ

W dniu 18 października 2023 roku w G2 Arena Jasionka odbył się Kongres połączony z Ogólnopolskimi Targami Pracy NETWORKPOWER.

Formuła Kongresu składała się z paneli dyskusyjnych, dotyczących różnych dziedzin gospodarki. My dostaliśmy zaproszenie do udziału w panelu dotyczącym trendów na rynku pracy w branży rolno–spożywczej.
Podczas debaty pani mgr inż. Anna Ulan, technolog żywności i żywienia człowieka, przedstawiła dzisiejsze kierunki rozwoju szkolnictwa zawodowego, jego wyzwania w kontekście oczekiwań pracodawców i możliwości szkoły oraz tzw. kompetencje kluczowe i kwalifikacje przyszłości na ciągle rozwijającym się rynku technologicznym.

Podczas debaty głos zabrali także przedstawiciele zakładów produkujących żywność, którzy zwrócili uwagę na to, jakich umiejętności oczekują pracodawcy, a także w jaki sposób nowe technologie wpływają na zatrudnienie w branży spożywczej. Było to ciekawe zderzenie teorii z praktyką, które ma na celu działania służące jak najlepszemu rozwojowi szkolnictwa zawodowego i produkcji żywności na najwyższym poziomie.