Aktualności

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Eliminacje okręgowe Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności 😊

W piątek, 3 grudnia 2021r. nasza szkoła już po raz 26 gościła najlepszych uczniów z województwa podkarpackiego, którym nie zabrakło odwagi, by stanąć w szranki rywalizacji w eliminacjach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy               o Żywieniu i Żywności.  Tematyką wiodącą tegorocznej edycji było „ Żywienie w chorobach układu krążenia”, a ściśle rzecz ujmując, interdyscyplinarne podejście do nadciśnienia i jego konsekwencji dla zdrowia i życia człowieka.                                                                                       Otwarcia olimpiady dokonała pani dyrektor mgr Jadwiga Gargaś, która życzyła wszystkim olimpijczykom powodzenia podczas rozwiązywania testu. Następnie głos zabrał przewodniczący olimpiady dr inż. Tomasz Cebulak, który jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Regulamin olimpiady i procedury obowiązujące w tej edycji omówiła mgr inż. Anna Ulan, pełniąca rolę sekretarza Komisji Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Po spełnieniu wymogów formalnych i losowaniu komisji, uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu, składającego się z 80 zadań. Testy będą ocenianie przez Komitet Główny Olimpiady w Szczecinie.

Naszą szkołę reprezentowały: Jadwiga Maciąg z klasy 4 B i Ilona Kołodziej z klasy        3 BG, które przygotowywały się pod opieką pani mgr inż. Anny Ulan.

W eliminacjach okręgowych wzięło udział 39 uczniów z liceów i techników.

W przygotowanie olimpiady i jej właściwy przebieg zaangażowani byli  następujący nauczyciele:

  1. Przygotowanie sali – p. Barbara. Bernat, nagłośnienie i zdjęcia p. Wojciech Szczygielski.
    2. Przygotowanie stołów degustacyjnych – p. Marzena Borzęcka i p. Anna Ulan
  2. Obsługa Gości oraz prace porządkowe – p. Marzena Borzęcka
    3. Przygotowanie ciasta i ciasteczek – p. Marta Świder
    4. Obsługa recepcji i pomoc w organizacji olimpiady – p. Agnieszka Belcer
    5. Drukowanie dyplomów – p. Paweł Muszyński.Serdecznie dziękujemy nauczycielom za trud włożony w przygotowanie i organizację olimpiady. Dziękujemy również uczniom z klas: 3 BS ( Ania Karnas, Kinga Rędziniak), 3 AG ( Ania Wojtanek), 4 B ( Asia Lekowska, Gabrysia Kasza i Wiktoria Pakłos) i 4 C ( Kasia Cymerys) za zaangażowanie podczas przygotowań oraz obsługi Gości.

Za nami 26. edycja „Olimpiady żywieniowej”. Mamy nadzieję, że nasi Goście byli zadowoleni z pobytu w naszej szkole. Podstawowe wydatki związane z organizacją Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności finansuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Nad całością organizacji olimpiady czuwała p. Anna Ulan.