Aktualności

Propozycje KLUBU ZDROWO ZAKRĘCONYCH

Dziś przyjrzyjmy się trzem produktom – A jak awokado, B jak banan i C jak ciecierzyca.

Niby inne od siebie, ale każde wnosi do naszego organizmu mnóstwo cennych składników, które wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Awokado – to popularny, smaczny owoc, który ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można jeść go jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływa na skórę i poziom cholesterolu.

Banany – to prawdziwa skarbnica potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Niedojrzałe banany są bardzo polecane dla cukrzyków i wszystkich, którzy chcę się pożegnać z kilkoma kologramami. Poprawiają samopoczucie i usprawniają pracę mózgu.

Ciecierzyca – Ciecierzyca to roślina, którą z powodzeniem możemy określić mianem tzw. superfood. W jej wnętrzu znajdziemy bowiem duże ilości witamin oraz mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Poza tym stanowi ona cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (witaminy A, C, E, witamin z grupy B), składników mineralnych (żelaza, miedzi, manganu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i potasu) oraz antyoksydantów. Eliminuje zaparcia i poprawia trawienie, dając

możliwość uzyskania szczupłej sylwetki bez wyrzeczeń – zawarty w ciecierzycy błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także reguluje pracę układu nerwowego.

Zresztą zobaczcie sami co one potrafią.

Zdrowo zakręcona Anną Ulan