SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – CUKIERNIK

video

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Tytuł czeladnika (Egzamin czeladniczy przeprowadzany w Izbie Rzemieślniczej).

Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.

U nas nauczysz się:

  • sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych,
  • sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek,
  • dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.

Dodatkowo oferujemy:

  • możliwość uczestnictwa w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik,
  • wyjazdy na targi branżowe (np. Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL do Kielc i Lublina),
  • możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych (np. „Kreatywny cukiernik”).

WARUNKI KSZTAŁCENIA:

Nauka w szkole trwa 3 lata. Umiejętności zawodowe uczniowie zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych, ale również w czasie praktyk odbywanych u pracodawców. Zajęcia praktyczne trwają w klasie pierwszej i drugiej – dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej – trzy dni w tygodniu. Pracownikom młodocianym okres ten zalicza się do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

Praca cukiernika brzmi pysznie… Cukiernik, jak sama nazwa wskazuje, robi wszystko to co słodkie. Tworzy małe dzieła sztuki – torty, ciasta, babeczki, rogaliki, drożdżówki, lody, cukierki, czekoladki, lizaki i wiele więcej. Praca cukiernika to przede wszystkim poczucie dobrego smaku, wyobraźnia, pomysłowość, wyczucie estetyki, fachowa wiedza i zdolności manualne.

Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie cukiernik

ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • ciastkarz,
  • lodziarz,
  • dekorator.

MIEJSCA PRACY:

  • cukiernie,
  • kawiarnie,
  • hotele,
  • pensjonaty,
  • obiekty sanatoryjne i wczasowe,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • zakłady przemysłu cukierniczego,
  • własna działalność gospodarcza.

CO PO SZKOLE BRANŻOWEJ?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika technologii żywności i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:

  • nowoczesna pracownia cukiernicza wyposażona w urządzenia i sprzęt umożliwiający prowadzenie procesów technologicznych od przygotowania surowców, poprzez wykonywanie półproduktów, aż do uzyskania i dekoracji wyrobów gotowych,
  • szkolna pracownia jest ośrodkiem egzaminacyjnym, w którym przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie,
  • sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
  • pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.

Uwielbiam ciasteczka czekoladowe […]. Mądry człowiek nigdy nie zaprzepaszcza szansy na darmowe słodkości.

/Brittainy C. Cherry/