SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – CUKIERNIK


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.
Tytuł czeladnika (Egzamin czeladniczy przeprowadzany w Izbie Rzemieślniczej).
Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.
U nas nauczysz się:
- sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych,
- sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek,
- dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.
Dodatkowo oferujemy:
- możliwość uczestnictwa w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik,
- wyjazdy na targi branżowe (np. Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL do Kielc i Lublina),
- możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych (np. „Kreatywny cukiernik”).
WARUNKI KSZTAŁCENIA:
Nauka w szkole trwa 3 lata. Umiejętności zawodowe uczniowie zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych, ale również w czasie praktyk odbywanych u pracodawców. Zajęcia praktyczne trwają w klasie pierwszej i drugiej – dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej – trzy dni w tygodniu. Pracownikom młodocianym okres ten zalicza się do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Praca cukiernika brzmi pysznie… Cukiernik, jak sama nazwa wskazuje, robi wszystko to co słodkie. Tworzy małe dzieła sztuki – torty, ciasta, babeczki, rogaliki, drożdżówki, lody, cukierki, czekoladki, lizaki i wiele więcej. Praca cukiernika to przede wszystkim poczucie dobrego smaku, wyobraźnia, pomysłowość, wyczucie estetyki, fachowa wiedza i zdolności manualne.
Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie cukiernik
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
- ciastkarz,
- lodziarz,
- dekorator.
MIEJSCA PRACY:
- cukiernie,
- kawiarnie,
- hotele,
- pensjonaty,
- obiekty sanatoryjne i wczasowe,
- ośrodki wypoczynkowe,
- zakłady przemysłu cukierniczego,
- własna działalność gospodarcza.
CO PO SZKOLE BRANŻOWEJ?
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika technologii żywności i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:
- nowoczesna pracownia cukiernicza wyposażona w urządzenia i sprzęt umożliwiający prowadzenie procesów technologicznych od przygotowania surowców, poprzez wykonywanie półproduktów, aż do uzyskania i dekoracji wyrobów gotowych,
- szkolna pracownia jest ośrodkiem egzaminacyjnym, w którym przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie,
- sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
- pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.
Uwielbiam ciasteczka czekoladowe […]. Mądry człowiek nigdy nie zaprzepaszcza szansy na darmowe słodkości.
/Brittainy C. Cherry/