Szkolny Konkurs Cukierniczy
Na początku kwietna 2022r. w szkolnej pracowni cukierniczej zorganizowano konkurs „ Mazurki, mazureczki czas zacząć” skierowany do uczniów w zawodzie CUKIERNIK realizujących zajęcia praktyczne w tej pracowni. Uczestniczyli w nim cukiernicy z kl.1g, 2g, 3gs i 3gg.
Celem konkursu było kształtowanie umiejętności prawidłowego sporządzania tradycyjnych ciast wielkanocnych- mazurków, rozwijanie własnych umiejętności, promowanie produkcji wyrobów tradycyjnych i okolicznościowych, pobudzanie kreatywności oraz kształtowanie umiejętności projektowania i wykonywania dekoracji.
Mazurki to tradycyjne niskie, słodkie ciasta, bogato zdobione, wypiekane w okresie Wielkanocy. W starych książkach kulinarnych pisano: „ Przysmakiem, wszędzie poza Polską nieznanym, są mazurki. Prawie każdy dom, każda gospodyni ma swój ulubiony i najlepiej wykonywany przez nią mazurek”.
Podczas konkursu uczniowie pracowali samodzielnie lub w parach i wykonywali mazurki według własnych receptur i projektów.
Ocenie podlegały takie wyróżniki jak: poprawność technologiczna, przestrzeganie przepisów bhp, zgodność pracy z tematem, technika dekoracji, cechy organoleptyczne i sposób prezentacji.
Po dokonaniu oceny przyznano wyróżnienia dla
Wiktorii Woźniak , Andżeliki Zapartek kl. 1g
Amelii Borenet , Karolinie Sitarz kl. 2g
Justyny Rumak , Gabrieli Janowskiej kl. 2g
Erika Ortegi z kl. 3gs
Rywalizującym uczniom gratulujemy odwagi i pomysłowości oraz życzymy sukcesów zawodowych.
Zachęcamy wszystkich, zwłaszcza „amatorów cukierników” do próbowania wykonywania ciast samodzielnie, zaczynając najlepiej od prostych, takich jak mazurki.
Konkurs zorganizowały: pani R. Mazur- Bukała i pani M. Świder.
