Aktualności

Szkolny Konkurs Cukierniczy „Wiosenne inspiracje”

W dniach 20-23 marca 2023r. w szkolnej pracowni cukierniczej przeprowadzono Szkolny  Konkurs Cukierniczy „Wiosenne inspiracje”. Był on adresowany  do uczniów w zawodzie CUKIERNIK  z kl.1g, 2g i 3g.

Celem konkursu było kształtowanie umiejętności prawidłowego sporządzania ciast, ciasteczek i deserów, pobudzanie kreatywności oraz kształtowanie umiejętności projektowania i wykonywania dekoracji.

Zadaniem uczestników było wykonanie dowolnie wybranego rodzaju ciasta lub deseru według własnej receptury, dowolnie udekorowanego,  nawiązującego do tematu konkursu.

Podczas turnieju uczniowie pracowali samodzielnie lub w grupach.

Ocenie podlegały takie wyróżniki jak: poprawność technologiczna, przestrzeganie przepisów bhp, zgodność pracy z tematem, technika dekoracji, cechy organoleptyczne i sposób prezentacji.

Wszystkie sporządzone przez uczestników wyroby były atrakcyjne wizualnie, prawidłowo wykonane, smaczne, estetycznie zaprezentowane i czuło się „powiew wiosny”.

Po dokonaniu oceny przyznano:

I miejsce: Julia Pasławska, Nikola Gęgotek i Kamil Zegar- kl.2g

II miejsce: Julia Majka i Andżelika Zapartek- kl.2g

III miejsce: Bartosz Sarna- kl.3g

Ponadto przyznano wyróżnienie dla kl.1g.

Wszystkim uczestnikom  konkursu  gratulujemy zaangażowania, odwagi i pomysłowości.

Konkurs zorganizowały: p. R. Mazur- Bukała i p. M. Świder.

Dostępność strony