Szkolny Konkurs Cukierniczy „Wiosenne inspiracje”
W dniach 20-23 marca 2023r. w szkolnej pracowni cukierniczej przeprowadzono Szkolny Konkurs Cukierniczy „Wiosenne inspiracje”. Był on adresowany do uczniów w zawodzie CUKIERNIK z kl.1g, 2g i 3g.



Celem konkursu było kształtowanie umiejętności prawidłowego sporządzania ciast, ciasteczek i deserów, pobudzanie kreatywności oraz kształtowanie umiejętności projektowania i wykonywania dekoracji.
Zadaniem uczestników było wykonanie dowolnie wybranego rodzaju ciasta lub deseru według własnej receptury, dowolnie udekorowanego, nawiązującego do tematu konkursu.



Podczas turnieju uczniowie pracowali samodzielnie lub w grupach.
Ocenie podlegały takie wyróżniki jak: poprawność technologiczna, przestrzeganie przepisów bhp, zgodność pracy z tematem, technika dekoracji, cechy organoleptyczne i sposób prezentacji.



Wszystkie sporządzone przez uczestników wyroby były atrakcyjne wizualnie, prawidłowo wykonane, smaczne, estetycznie zaprezentowane i czuło się „powiew wiosny”.
Po dokonaniu oceny przyznano:
I miejsce: Julia Pasławska, Nikola Gęgotek i Kamil Zegar- kl.2g
II miejsce: Julia Majka i Andżelika Zapartek- kl.2g
III miejsce: Bartosz Sarna- kl.3g
Ponadto przyznano wyróżnienie dla kl.1g.



Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy zaangażowania, odwagi i pomysłowości.
Konkurs zorganizowały: p. R. Mazur- Bukała i p. M. Świder.
