Aktualności

Szkolny Konkurs Cukierniczy

Na początku grudnia 2021r. dla uczniów w zawodzie CUKIERNIK realizujących zajęcia praktyczne w szkolnej  pracowni  cukierniczej zorganizowano konkurs- „Zdrowe bo…drożdżowe”. Uczestniczyli w nim cukiernicy z kl.1g, 2g, 3gs i 3gg.

Celem konkursu było kształtowanie umiejętności prawidłowego sporządzania ciast drożdżowych, promowanie zdrowego sposobu odżywiania, rozwijanie własnych umiejętności, pobudzanie kreatywności i kształtowanie umiejętności współpracy w grupie .

Zadaniem każdej z grup klasowych było wykonanie co najmniej dwóch rodzajów wyrobów drożdżowych dowolną metodą produkcji . Uczniowie wykonywali różne ciasta według własnych przepisów i receptur, dobierali surowce i półprodukty: nadzienia i polewy oraz posypki tak, aby podnosiły walory żywieniowe wyprodukowanych wyrobów i zachęcały do konsumpcji. Wśród wielu wyprodukowanych wyrobów były rogaliki z nadzieniem z dyni i czarnej porzeczki, ślimaki cynamonowe, koperty z jabłkami, papatacze , kołacze z makiem i czekoladą ,mini drożdżówki z frużeliną wiśniową oraz pierożki drożdżowe z marmoladą.

Ocenie podlegały takie wyróżniki jak: poprawność technologiczna, przestrzeganie przepisów bhp, zgodność pracy z tematem, cechy organoleptyczne i estetyka podania.

Po dokonaniu oceny przyznano dwa pierwsze miejsca klasie 3gs i 3gg, a drugie miejsce równorzędnie klasie 1g i 2g.

Rywalizującym uczniom gratulujemy odwagi i pomysłowości oraz życzymy sukcesów zawodowych.

Jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie i zachęcamy do spożywania wyrobów z ciasta drożdżowego np. w formie drugiego śniadania ,zamiast niezdrowych słonych przekąsek typu chipsy.

 

Konkurs zorganizowały: pani R. Mazur- Bukała i pani M. Świder.