TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Uzyskany tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej.

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.

TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: biologia i język angielski.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – PREZENTACJA KIERUNKU

video

Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!

Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowoczesny, kreatywny i bardzo atrakcyjny zawód  stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów.  Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

U nas nauczysz się:

  • sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta,
  • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych,
  • układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
  • organizować kompleksową obsługę przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering,
  • posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowo oferujemy:

  • kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski, baristyczny z elementami Latte Art, dietetyki, carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach), obsługi kasy fiskalnej,
  • płatne staże krajowe podczas wakacji w renomowanych restauracjach i hotelach – w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”,
  • wyjazdy na staż do krajów Unii Europejskiej w ramach programu „ERASMUS+” (Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Bułgaria),
  • możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych („Kreatywny kucharz”, „Młody kreator sztuki kulinarnej”),
  • możliwość udziału w olimpiadach: Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności (uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji TG.07 i TG.16 z wynikiem 100%  oraz daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego), Olimpiadzie o Zdrowym Stylu Życia

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

Powodzenie lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od ludzi, którzy go tworzą i prowadzą − od ich zaangażowania, wiedzy i profesjonalizmu.

Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • kucharz lub szef kuchni,
  • kierownik do spraw żywienia,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki,
  • pracownik firmy cateringowej.

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady gastronomiczne (restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty), promy, statki i inne środki transportu,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • zakłady uzdrowiskowe,
  • własna działalność gospodarcza.

CO PO TECHNIKUM?

Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych: dietetyka, dietoterapia, żywienie w sporcie, żywienie zbiorowe. Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:

  • internat,
  • nowoczesne pracownie gastronomiczne,
  • profesjonalnie wyposażona pracownia obsługi konsumenta,
  • sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
  • pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.

„Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie”.

/Jean-Jacques Rousseau/