TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Uzyskany tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: biologia i język angielski.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – PREZENTACJA KIERUNKU

Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowoczesny, kreatywny i bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
U nas nauczysz się:
- sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
- prawidłowo obsługiwać konsumenta,
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych,
- układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
- organizować kompleksową obsługę przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering,
- posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dodatkowo oferujemy:
- kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski, baristyczny z elementami Latte Art, dietetyki, carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach), obsługi kasy fiskalnej,
- płatne staże krajowe podczas wakacji w renomowanych restauracjach i hotelach – w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”,
- wyjazdy na staż do krajów Unii Europejskiej w ramach programu „ERASMUS+” (Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Bułgaria),
- możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych („Kreatywny kucharz”, „Młody kreator sztuki kulinarnej”),
- możliwość udziału w olimpiadach: Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności (uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji TG.07 i TG.16 z wynikiem 100% oraz daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego), Olimpiadzie o Zdrowym Stylu Życia
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Powodzenie lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od ludzi, którzy go tworzą i prowadzą − od ich zaangażowania, wiedzy i profesjonalizmu.
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
- kucharz lub szef kuchni,
- kierownik do spraw żywienia,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki,
- pracownik firmy cateringowej.
MIEJSCA PRACY:
- zakłady gastronomiczne (restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty), promy, statki i inne środki transportu,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- zakłady uzdrowiskowe,
- własna działalność gospodarcza.
CO PO TECHNIKUM?
Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych: dietetyka, dietoterapia, żywienie w sporcie, żywienie zbiorowe. Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:
- internat,
- nowoczesne pracownie gastronomiczne,
- profesjonalnie wyposażona pracownia obsługi konsumenta,
- sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
- pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.
„Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie”.
/Jean-Jacques Rousseau/