Aktualności

WARSZTATY HERBACIANE

W zimie gorąca, w lecie mrożona, pobudza lub uspokaja – herbata jako antidotum na wszystko.

W dniu 17 maja 2024 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty herbaciane, w których uczestniczyły klasy: 1b, 1j i 2b gr. 2. To niezwykle aromatyczne a zarazem twórcze i edukacyjne spotkanie poprowadził Dyrektor Sprzedaży HoReCa Pan Jacek Wójcik.

Uczestnicy dowiedzieli się, skąd pochodzi herbata, jakie są jej sposoby uprawy i zbioru, co wpływa na jej smak, a także poznali gatunki oraz rodzaje herbat występujące w handlu. Szczególne zainteresowanie wzbudził temat właściwości prozdrowotnych poszczególnych rodzajów herbat oraz jej wpływ na organizm człowieka. Doskonała herbata to nie tylko smak, lecz przede wszystkim kultura jej spożywania, na którą składa się sposób parzenia i serwowania herbaty. Uczniowie mieli również możliwość degustacji zarówno esencjonalnych herbat czarnych, delikatnych i aromatycznych herbat białych, zielonych, czerwonych oraz mieszanek owocowych i ziołowych.

Pan prowadzący zajęcia skutecznie zaraził nas pasją herbacianą i przekazał wiedzę, jak szukać w sklepach dobrej herbaty i prawidłowo ją zaparzyć. Możemy cieszyć się filiżanką doskonałej herbaty w każdym momencie!

Warsztaty herbaciane zorganizowały w ramach innowacji pedagogicznej „Dietetyka” mgr inż. Agnieszka Wójcik i mgr inż. Magdalena Kopel.

Dostępność strony