Warsztaty kulinarne
Warsztaty Kulinarne Tradycje Kresowe
W dniu 22.09.2022 r. w Baszni Dolnej odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Wokół najstarszych polskich książek kucharskich – staropolska kuchnia kresowa”.
W zajęciach tych brało udział 7 szkół gastronomicznych z województwa podkarpackiego. Naszą szkołę reprezentowały: Oliwia Halat, Karolina Cholewa i Anna Karnas z klasy 4 bs pod opieką p. Agnieszki Wójcik.
Warsztaty obejmowały kompleksową realizację pokazu historycznej rekonstrukcji kulinarnej, na podstawie publikacji wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Składały się one z części teoretycznej oraz praktycznej z degustacją potraw.
Uczniowie przygotowali następujące dania: Perliczki spalone na gąszczu z bani, Jesiotr z czostkiem i pasternakiem na jajeczniku z grochu i Arkas na kaszy figowej niepostnej (oryginalne nazwy potraw).
Udział w tych warsztatach przyczynił się do zdobycia bardzo dużych wiadomości i umiejętności na temat staropolskiej kuchni kresowej.