Aktualności

ZNOWU WYGRALIŚMY!!!

To powoli staje się tradycją… Natalia Jasińska i Ilona Kołodziej najlepsze na Podkarpaciu w eliminacjach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu 😊

W piątek, 2 XII 2022 r. nasza szkoła  gościła najlepszych uczniów z całego Podkarpacia, którzy wygrali eliminacje szkolne w swoich szkołach i zakwalifikowali się etapu okręgowego XXVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku do rywalizacji stanęło 63 uczniów, wśród których 38 osób było z liceów i 25 z  techników. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów, związanych z problemem racjonalnego żywienia oraz promocja zdrowia w codziennym życiu. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.

Otwarcia olimpiady dokonała p. wicedyrektor mgr Agnieszka Kunicka, która życzyła wszystkim olimpijczykom powodzenia podczas rozwiązywania testu. Następnie głos zabrał przewodniczący olimpiady dr inż. Tomasz Cebulak, który jest pracownikiem naukowym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uczestników olimpiady przywitała także wizytator Kuratorium Oświaty w Rzeszowie, p. mgr inż. Izabela Śląska. Regulamin olimpiady i procedury obowiązujące w tej edycji omówiła mgr inż. Anna Ulan, która pełni rolę sekretarza Komisji Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.

Po spełnieniu wymogów formalnych i losowaniu komisji, uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu składającego się z 60 zadań, wśród których było 35 zadań jednokrotnego wyboru, w następnych 15 zadaniach należało zadecydować o prawdziwości lub fałszu, tzw. zadania na TAK lub NIE. Ostatnie 10 pytań to przyporządkowania. W sumie można było uzyskać 80 pkt. Do tego uczniowie mieli do rozwiązania zadanie praktyczne w formie projektu dotyczące planowania i oceny żywienia. Wyniki testu są imponujące: najwyższą liczbę punków za test uzyskała Natalia Jasińska z klasy 4 BS zajmując I miejsce, a na II miejscu uplasowała się Ilona Kołodziej z klasy 4 BG.

Tak więc po raz 9. z rzędu uczniowie naszej szkoły są najlepsi w województwie podkarpackim. Kwalifikacja do etapu centralnego odbędzie się po sprawdzeniu projektu i ma być ogłoszona przed 31 grudnia 2022.

Natalia i Ilona  przygotowywały się pod opieką p. mgr inż. Anny Ulan, której serdecznie gratulujemy.

Eliminacje okręgowe są dużym przedsięwzięciem logistycznym. W przygotowanie olimpiady i jej właściwego przebiegu zaangażowani byli:

  1. Przygotowanie sali gimnastycznej –  p. Barbara Bernat, p. Krzysztof Chwałka, p. Leszek Sieńko.
  2. Nagłośnienie i zdjęcia – p. Wojciech Szczygielski.
  3. Przygotowanie stołów degustacyjnych  – p. Małgorzata  Pabjańska .
  4. Obsługa gości oraz prace porządkowe – p. Marzena Borzęcka.
  5. Obsługa uczestników i opiekunów podczas obiadu – p. Agnieszka Wójcik i p. Magdalena Kopel.
  6. Przygotowanie ciasta i ciasteczek – p. Marta Świder, p. Renata Mazur-Bukała.
  7. Obsługa recepcji i szatni – p. Iwona Kwater i p. Monika Płonka.
  8. Losowanie miejsc uczestników, zdjęcia i projekcje filmu dla opiekunów i uczestników – p. Agnieszka Belcer.
  9. Drukowanie dyplomów – p. Paweł Muszyński,

Serdecznie dziękujemy nauczycielom za trud włożony w przygotowanie i organizację olimpiady. Dziękujemy również uczniom z klas: 4AS, 4BS i 4BG za zaangażowanie podczas przygotowań oraz obsługę Gości.

Za nami 27. edycja „Olimpiady żywieniowej”. Mamy nadzieję, że nasi Goście byli zadowoleni z pobytu w naszej szkole. Podstawowe wydatki związane z organizacją Olimpiady Wiedzy o Żywieniu finansuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Nad całością organizacji Olimpiady czuwała p. Anna Ulan.

Dostępność strony