SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – KUCHARZ


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Tytuł czeladnika (Egzamin czeladniczy przeprowadzany w Izbie Rzemieślniczej).
Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!
Kucharz jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy.Gotowanie to sztuka, a kucharz to artystyczny zawód przyszłości. Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków społeczeństwa powodują, że zawód kucharza staje się zawodem modnym i poszukiwanym.
U nas nauczysz się:
- sporządzać potrawy i napoje,
- profesjonalnie dekorować potrawy,
- przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
- planować zakupy,
- planować i sporządzać karty menu,
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów,
- współpracy w zespole i nabędziesz doświadczenie w przygotowaniu bankietów, wesel i różnych uroczystości,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.
Dodatkowo oferujemy:
- kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski, baristyczny z elementami Latte Art, dietetyki, carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach), obsługi kasy fiskalnej,
- możliwość uczestnictwa w pokazach, wyjazdy na targi branżowe,
- możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych (np. „Kreatywny kucharz”).
WARUNKI KSZTAŁCENIA:
Nauka w szkole trwa 3 lata. Pracownikom młodocianym okres ten zalicza się do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.
Umiejętności zawodowe uczniowie zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych (3 dni), ale również w czasie praktyk odbywanych u pracodawców.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, poczucie smaku, wyobraźnia oraz zmysł artystyczny. W zawodzie kucharza ważne jest również usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie i pod presją czasu.
Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie kucharz
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
- kucharz lub szef kuchni,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej.
MIEJSCA PRACY:
- zakłady typu otwartego (restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne),
- zakłady typu zamkniętego (stołówki, szpitale, SPA),
- pokłady statków,
- punkty małej gastronomii,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- firmy cateringowe,
- własna działalność gospodarcza.
CO PO SZKOLE BRANŻOWEJ?
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:
- nowoczesne pracownie gastronomiczne,
- profesjonalnie wyposażona pracownia obsługi konsumenta,
- szkolna pracownia jest ośrodkiem egzaminacyjnym, w którym przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie,
- sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
- pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy./Anthelme Brillat-Savarin/