SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – KUCHARZ

video

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Tytuł czeladnika (Egzamin czeladniczy przeprowadzany w Izbie Rzemieślniczej).

Jeżeli szukasz zawodu z przyszłością, to dołącz do nas!

Kucharz jest najbardziej poszukiwanym zawodem na rynku pracy.Gotowanie to sztuka, a kucharz to artystyczny zawód przyszłości. Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków społeczeństwa powodują, że zawód kucharza staje się zawodem modnym i poszukiwanym.

U nas nauczysz się:

  • sporządzać potrawy i napoje,
  • profesjonalnie dekorować potrawy,
  • przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
  • planować zakupy,
  • planować i sporządzać karty menu,
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów,
  • współpracy w zespole i nabędziesz doświadczenie w przygotowaniu bankietów, wesel i różnych uroczystości,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.

Dodatkowo oferujemy:

  • kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski, baristyczny z elementami Latte Art, dietetyki, carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach), obsługi kasy fiskalnej,
  • możliwość uczestnictwa w pokazach, wyjazdy na targi branżowe,
  • możliwość uczestnictwa w różnych konkursach kulinarnych (np. „Kreatywny kucharz”).

WARUNKI KSZTAŁCENIA:

Nauka w szkole trwa 3 lata. Pracownikom młodocianym okres ten zalicza się  do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.

Umiejętności zawodowe uczniowie zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych (3 dni), ale również w czasie praktyk odbywanych u pracodawców.

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, poczucie smaku, wyobraźnia oraz zmysł artystyczny. W zawodzie kucharza ważne jest również usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie i pod presją czasu.

Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie kucharz

ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • kucharz lub szef kuchni,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • pracownik firmy cateringowej.

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady typu otwartego (restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne),
  • zakłady typu zamkniętego (stołówki, szpitale, SPA),
  • pokłady statków,
  • punkty małej gastronomii,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • firmy cateringowe,
  • własna działalność gospodarcza.

CO PO SZKOLE BRANŻOWEJ?

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

ZAPLECZE DYDAKTYCZNE SZKOŁY:

  • nowoczesne pracownie gastronomiczne,
  • profesjonalnie wyposażona pracownia obsługi konsumenta,
  • szkolna pracownia jest ośrodkiem egzaminacyjnym, w którym przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie,
  • sale lekcyjne wyposażone w sprzęt audio-video,
  • pracownie komputerowe z profesjonalnym oprogramowaniem.

Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy./Anthelme Brillat-Savarin/