12 kwietnia 2024 – Światowy Dzień Czekolady
Jesteśmy szkołą promującą zdrowie i zawsze namawiamy Was do jedzenia warzyw, owoców, zdrowych tłuszczów i grubych kasz. Dziś niespodzianka – proponujemy czekoladę, ale najlepiej tę gorzką o zawartości kakao minimum 70%. Dlaczego???
Zawarte w niej aktywne składniki mają wspaniałe moce, ponieważ:
· Zmniejszają stany zapalne oraz poprawiają pamięć i koncentrację,
· Ochraniają komórki nerwowe przed degeneracją,
· Poprawiają nastrój ( serotonina),
· Poprawiają parametry sercowo – naczyniowe ( obniżają poziom złego cholesterolu LDL),
· Wpływają na stan flory bakteryjnej ( wzrost korzystnej flory Lactobacillus lactis),
· Regulują gospodarkę węglowodanową,
· Codzienne spożywanie czekolady wiąże się ze zwiększonym przepływem krwi przez naczynia krwionośne w mózgu, co może zapobiegać udarom.
Pamiętajcie jednak, że odnosi się to do czekolady gorzkiej ( minimum 70, a najlepiej 85 lub 90%). Mimo wszystko pamiętajmy, że tabliczka gorzkiej czekolady to 580 kcal a więc 3-4 kostki dziennie będą w sam raz.
Więcej ciekawostek o zdrowym, prawidłowym odżywianiu dowiecie się na naszym kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
Anna Ulan – koordynator szkolnego klubu „Zdrowo zakręceni”