Ogłoszenia

12 kwietnia 2024 – Światowy  Dzień Czekolady

Jesteśmy szkołą promującą zdrowie i zawsze namawiamy Was do jedzenia warzyw, owoców, zdrowych tłuszczów i grubych kasz. Dziś niespodzianka – proponujemy czekoladę, ale najlepiej tę gorzką o zawartości kakao minimum 70%. Dlaczego???

Zawarte w niej aktywne składniki mają wspaniałe moce, ponieważ:

·       Zmniejszają stany zapalne oraz poprawiają pamięć i  koncentrację,

·       Ochraniają komórki nerwowe przed degeneracją,

·       Poprawiają nastrój ( serotonina),

·       Poprawiają parametry sercowo – naczyniowe ( obniżają poziom złego cholesterolu LDL),

·       Wpływają na stan flory bakteryjnej ( wzrost korzystnej flory Lactobacillus lactis),

·       Regulują gospodarkę węglowodanową,

·       Codzienne spożywanie czekolady wiąże się ze zwiększonym przepływem krwi przez naczynia krwionośne w mózgu, co może zapobiegać udarom.

Pamiętajcie jednak, że odnosi się to do czekolady gorzkiej ( minimum 70, a najlepiej 85 lub 90%). Mimo wszystko pamiętajmy, że tabliczka gorzkiej czekolady to 580 kcal a więc 3-4 kostki dziennie będą w sam raz.

Więcej ciekawostek o zdrowym, prawidłowym odżywianiu dowiecie się na naszym kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych

Anna Ulan – koordynator szkolnego klubu „Zdrowo zakręceni”

Dostępność strony