SPRAWNY W ZAWODZIE W RZESZOWIE
W dniu 20 marca 2024 r. w Zespole Szkół Nr 3 w Rzeszowie odbył się lokalny etap konkursu „Sprawny w zawodzie” w kategorii kucharz. Organizatorem przedsięwzięcia był 9 – 1 Hufiec Pracy w Rzeszowie we współpracy z Dyrekcją Szkoły oraz p. Renatą Mazur –Bukałą, nauczycielem przedmiotów zawodowych. W konkursie wzięli udział uczniowie klasy III Szkoły Branżowej I Stopnia.
Zmagania konkursowe obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Młodzież przygotowała przystawkę w postaci kremu z białych warzyw z skarmelizowaną gruszką i prażonymi migdałami oraz danie główne – pierś kurczaka sous vide z sosem miętowym, puree z marchewki oraz zblanszowanymi listkami brukselki z kleksami zielonej oliwy.
Po zaprezentowaniu swoich dań, komisja konkursowa przyznała pierwsze miejsce Karolowi Woźniakowi, który będzie reprezentował Hufiec na etapie wojewódzkim konkursu, drugie- Zofii Soleckiej, a trzecie – Maciejowi Stecowi.
Uczniowie niebawem przystąpią do egzaminów zawodowych, a udział w konkursie był wyjątkową okazją do sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności, a także porównania się w rywalizacji z innymi.
Autor tekstu i zdjęć: Joanna Murias, komendant 9-1 HP